Veckans gröna recept

March 10, 2020

 

Vad ska du laga i veckan? Om fantasin tryter kommer här recept på en ljuvlig gratäng som våra kockar gärna lagar.

 

Vegansk Auberginegratäng

4 portioner

 

3 st stora auberginer
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 morot, riven
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
2 färska tomater, hackade
2 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl torkade röda linser
1 msk balsamvinäger
ev. 1-2 tsk råsocker
2 tsk torkad timjan
1.5 msk olivolja
2 dl veganost, gärna vegan mozzarella

 

Oregano och basilikasås
2 dl iMat fraiche
1 dl hackad färsk oregano
1 dl hackad färsk basilika
1 /2 hackad vitlöksklyfta

 

Gör så här

Sätt ugnen på 250°.

Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt. Salta och låt stå ca 10 min.

 

Riv och hacka lök, vitlök och morot, fräs i olja och tomatpuré. Häll i krossade tomater, hackad tomat, vatten, vittvin, linser, balsamvinäger, timjan, salt och ev. lite socker om tomaterna är av det surare slaget. Låt sjuda 15–20 min.

 

Fördela auberginen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Låt stå högt upp i ugnen tills den fått fin färg, ca 10 min. Varva aubergineskivorna med tomatsås i en gratängform och toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min.

 

Blanda alla ingredienser till den kalla såsen och smaka av med salt och peppar. Servera gratängen med såsen och gärna en grön sallad, vill du ha en matigare måltid kan du även servera tillsammans med ris.

 

Smaklig måltid!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalda inlägg

Vegetarisk kost

May 12, 2020

1/6
Please reload

Senaste inlägg

May 12, 2020

March 10, 2020