Strandgårdens gröna tips för veckan!
Polenta med lök, tomatsås och knaperstekt portabello
4 portioner
2 dl polenta
1 gul lök
6-8 kvistar persilja
4-500 g Portobellosvamp
Purjolök efter tycke och smak
Salt
Grönsaksbuljong
Olja
Gör så här;
Hacka lök, persilja, purjolök och fräs i olja med en nypa salt.
Tillsätt polentan och rör runt. Tillsätt därefter 7-8 dl vatten och en nypa grönsaksbuljong och låt koka på låg till medelhög värme ca 20 minuter (eller enligt anvisningar på paketet). Rör om ofta så att det inte bränner i botten. Dra av från spisen och låt stå och dra en stund så polentan sväller och känns mjuk. Smaka av med salt.
Skiva portobellosvampen i lagom tjocka bitar. Fräs den i lite olja och salta. Fräs den efter eget tycke, men ju längre desto hårdare och knaprigare blir den.
Tomatsås
1 gul lök
1 klyfta vitlök
6-8 väl mogna tomater alt. 1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
Oregano
Salt och peppar
Olivolja
Vatten
Hacka löken och vitlöken och fräs mjuk i olja. Tillsätt tomaterna, vatten och tomatpuré och låt koka tills tomaterna är mjuka.
Krydda med oregano, salt och peppar och låt koka ytterligare 5 minuter.
Smaklig måltid!
Enkel grön smoothie
1-2 glas
1 dl vatten
1 näve fryst bladspenat (vanlig går lika bra men ta då lite extra)
1 näve fryst mango
Saften från en halv apelsin plus lite rivet skal
Saften från en halv citron,
En halv avocado
En halv banan
Mixa tills den är helt blandad och sedan är det bara att njuta av den gröna vitaminboosten!