top of page

Kockarnas lilla groddskola!

Att odla groddar själv är enkelt och är ett jättebra sätt att skaffa sig färsk näringstät kost.

Under groddningsprocessen utvecklas enzymer som ökar vitaminhalten flera gånger om, underlättar matsmältningen och gör mineralerna lättare att ta upp.

Förutom alla nyttigheter är de dessutom en fantastisk smaksättare som är perfekt så här på vintern innan vårens primörer och sallad kan börja skördas.

Vårt tips är att börja grodda t ex bovete eller mungbönor första gångerna, eftersom de är enkla att grodda och dessutom fungerar utmärkt som en bas i smoothies, raw food-kakor liksom i många vegetariska rätter och sallader.

Bovete groddar du så här:

1) Ta fram en ren liten glasburk.

2) Skölj groddfrön i en trådsil och häll dem i burken, så att det fyller drygt halva burken.

3) Täck fröna med kokande vatten i 30 sek. Slå sedan av det och fyll sedan på med kallt vatten en bra bit över groddfröna. Det kokande vattnet tar bort ett ämne som heter fagopyrin som annars kan irritera hud och ögon. (Detta bör inte göras med andra frön då de tappar förmågan att gro av det varma vattnet).

4) Lägg en tunn bomullsduk över burken eller en bit plastfolie (som du pickar hål på). Låt burken stå med vatten ca 12 timmar, gärna över en natt.

5) Häll bort vattnet, skölj groddfröna noga i vatten i en trådsil. Var noga med att låta allt överflödigt vatten rinna av ordentligt.

6) Lägg de väl avrunna groddfröna i burken och täck med bomullsduk eller plastfilm (med hål i), fäst bomullsduken eller plastfilmen med en gummisnodd. Ställ gärna burken upp och ner, lite lutad, så att vattnet kan rinna av ordentligt.

7) Skölj groddarna noggrant varje morgon och kväll och låt dem sedan rinna av väl och förvara dem däremellan i burken med bomullsduk eller plastfilm över.

8) Efter ca 2 dagar börjar en svans sticka fram ur groddfröet och när svansarna är några millimeter långa så är groddarna färdiga. Värmen i rummet avgör hur lång tid det tar innan grodden är färdig, sommartid går det snabbare och vintertid tar det lite längre tid. Men vanligtvis tar det ca 2-3 dagar tills groddarna är färdiga. De färdiga groddarna kan förvaras i en glasburk med lock i kylskåpet i ca 3-4 dagar.

Lycka till med din groddning!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page