top of page

Ät dig frisk med grön mat!

Ät dig frisk med grön mat – så heter kokboken skriven av Strandgårdens chefskock sedan 37 år, Ola Johansson.

I förordet kommenterar Mikael Sjöström, läkare och docent vid enheten för preventiv näringslära vid Karolinska Institutet, boken så här;

- Boken ger dig möjligheter att göra medvetna val i vardagen, den ger dig en mängd positiva aspekter kopplade till ökat intag av grönt och ger dig mer kunskap och motivation att äta grönt. Den moderna och aktiva individen ges också utmärkta råd för arten och mängden av matintag. Ta vara på bokens möjligheter och låt den ligga till grund för ett mer utvecklat och aktivt leverne där stressen kan hållas under kontroll. Därmed kan också boken lägga grunden till ett större välbefinnande och friskare liv.

Stolta kan vi tillägga att boken var en av de tidigare i sitt slag, den kom ut redan år 2007, medan det nu finns en mängd med böcker som följt trenden med vegetarisk och vegansk matlagning. Men Olas bok står sig fortfarande mycket fint i konkurrensen!

Här kommer ett recept från Ola samt ett mellanmålstips som alltid är lika populärt på våra resor.

Sesambiffar

Ingredienser

5 dl kokt ris

2 dl finstrimlad purjolök 1,5 dl grovrivna morötter 1 dl grovriven rotselleri 2 dl hackad gul lök 1 dl hackad dill 1 krm vitpeppar 1 tsk citronpeppar 0,5 tsk malen kummin 3 msk olja 2 tsk sellerisalt 1 dl Maizena Olja till stekning

Panering: Oskalade sesamfrön

Blanda samtliga ingredienser noga och smaka av med salt och peppar.

Doppa händerna i lite vatten och forma små släta biffar och vänd dem i sesamfrön. Stek i olja tills de får fin färg på båda sidor. Servera gärna med potatismos och en råkostsallad.

Smaklig Måltid!


Rawfoodbollar till mellanmål

Choklad och cashew rawfood-bollar innehållande bra fett, protein och kolhydrater.

Bra som mellanmål, till fikat eller mellan träningspassen.

Ingredienser

1 dl kikärtor (finns kokta på burk/tetra) 2 dl havregryn 12 färska dadlar 1 msk raw kakao 2 msk kaffe (skippa om du gör till barn) 2 msk cashewsmör 1,5 msk kokosfett/olja 1,5 krm salt 1 tsk agavesirap (kan uteslutas)

Mixa allt till en jämn smet och rulla i riven kokos. Ställ in i kylen en timme innan servering.

Hoppas det smakar!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page